باریستا کسی است که در کافیشاپها وظیفه تهیه و سرو تمام نوشیدنیهای گرم و همچنین نوشیدنیهای سرد بر پایه قهوه را به عهده دارد. البته مهمترین مهارت یک باریستا سرو قهوهها و اسپرسوها است. اما در نهایت تهیه نوشیدنیهای گرمی دمنوشها نیز بر عهده باریستا میباشد.
امروزه در سراسر دنیا دورهّها و کلاسهای متعددی برای آموزش باریستای حرفهای وجود دارد و هرکسی که اندکی علاقه و ذوق در ای نزمینه داشته باشد میتواند در آنها شرکت کند.
جالب است بدانید که اولین بار در نروژ یک مسابقه باریستایی برگزار شد و امروزه در جهان مسابقات رسمی باریستا نیز داریم که هر ساله در یک کشور برگزار میشود و باریستاها از سراسر جهان به رقابت در این مسابقات میپردازند. البته آنها اول باید در رقابتهای کشور خودشان برنده شوند تا بتوانند در مسابقه جهانی شرکت کنند.
پیش از خواندن ادامه مطلب، به شما پیشنهاد می کنیم مقاله شغل باریستا چیست را مطالعه فرمایید.
پیشنهاد ویژه: برای آموزش کار در کافی شاپ می توانید از ثبت نام در دوره کافی شاپ فنی حرفه ای شروع کنید.
مطالبی که در این صفحه خواهید خواند:
- کار باریستا
- چه کسی میتواند باریستا باشد؟
- حقوق باریستا
- تیپ شخصیتی مناسب برای باریستا
- دورهّهای لازم برای باریستا
- مهارت های تخصصی باریستا
دوره آموزش باریستا
تصور بسیاری از افراد این است که فقط روی کالاهای فیزیکی مثل ماشین میتوان سرمایهگذاری کرد؛در حالی که سرمایه؛ذاری روی خود و فراگیری یک مهارت میتواند آینده شما را بیشتر تحت تاثیر قرار دهد.
برای تبدیل شدن به یک باریستای حرفهای، تمام دانش پایهای و مهارتهای لازم را باید در دورههای آموزشی تئوری وعملی فرا بگیرید. با توجه به تنوع نوشیدنیهای گرم و روشهای تهیه آنها و با در نظر گرفتن تفاوت سلیقه افراد مختلف، تخصص داشتن در شغل باریستا نسبت به گذشته اهمیت بیشتری دارد و محدود به تهیه چند نوع قهوه در کافه نمیشود. پس لازم است با نگاهی تخصصی و آکادمیک به این رشته نگاه کنید.
امروزه خیلی از مدارک دانشگاهی اعتبار گذشته را ندارند و فراگیری هنری مثل باریستا که با آموزش عملی همراه باشد، یک سرمایه گذاری ارزشمند روی خودتان محسوب میشود. پس در صورتی که در خود خلاقیت و علاقهمندی به قهوه و شغل باریستا را حس میکنید، حتماً در دورههای مرتبط آن شرکت کنید.
مهارتّهای لازم برای باریستا
- آشنایی کامل با قهوه وصنعت آن
- شناخت انواع قهوهها و شیوههای مختلف تهیه و سرو آنها
- مهارت کافی در تهیه سرو انواع نوشیدنیها بر پایه قهوه
- مهارت در تهیه انواع دمنوشها و آشنایی با کاربرد آنها
- تخصص در کار با تجهیزات و دستگاههای مرتبط
- توانمند در نوشتن منوی اختصاصی
- داشتن اطلاعات بهروز
- آگاهی از ذائقه افراد مختلف
- خلاقیت در سرو نوشیدنیها
- سلیقه در طراحی نوشیدنیها
- نوآوری در تولید مزههای جدید
- دقت و سرعت عمل
- مدیریت فضا
- نظم و اولویتبندی سفارشها
- رعایت نکات بهداشتی و ایمنی
- مردمداری و برخورد گرم با مشتری
.
ویژگیهای دوره خوب باریستا
- امکانات و تجهیزات مناسب و بهروز
- سرفصلّهای دقیق و با جزئیات
- ظرفیت محدود کلاس
- فرصتی برای تمرین عملی اصول باریستایی
- اساتید مسلط به اصول باریستا و آشنا با زوایای مختلف کار
- ایجاد فرصت برای ادامه کار در این زمینه
- اعتبار کافی مدرک ارائه شده برای مهاجرت و کار در کشورهای دیگر
آموزش باریستا با مدرک بین المللی
اگر دنبال مهاجرت هستید و از طرف دیگر به شغل باریستا علاقمند هستید، بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که دوره باریستا فنی حرفه ای را گذرانده و مدرک بین المللی قابل ترجمه دریافت کنید.
در مقاله مدرک بین المللی و مدرک فنی حرفه ای، درباره اعتبار این مدارک و نحوه استفاده و ترجمه آن ها به طور کامل توضیح داده شده است.
با دریافت مدرک فنی حرفه ای باریستا، می توانید در هر کجای دنیا، مشغول به کار شوید و از مهارت و حرفه خود برای کسب درامد استفاده نمایید.
سرفصلهای دوره باریستا فنی حرفه ای
۱- مباحث تئوری
- تاریخچه قهوه و کافیشاپ
- شستشوی دستگاه اسپرسو
- شناخت گیاه قهوه و انواع دانههای آن
- روشهای فرآوری قهوه
- برشته کاری (Roasting)
- آشنایی با مهارتهای باریستا
- روشهای دمآوری قهوه
- اسپرسو و مراقبت از اسپرسوساز
- تنظیم آسیاب
- اصول آسیاب کردن قهوه (گرایند کردن)
- اصول کالیبریشن
- دوزینگ، لولینگ، تمپینگ
- مدیریت محیط کار
- اصول مشتریمداری
- ایمنی و بهداشت محیط کار
- کنترل کیفیت مواد
۲- مباحث عملی نوشیدنیهای گرم
- کار با دستگاه آسیاب قهوه آسیاب کردن قهوه
- کار با دستگاه اسپرسو و تنظیمات مختلف آن
- تمپ کردن اصولی
- تهیه شات اسپرسو استاندارد
- تهیه مشتقات اسپرسو (آمریکانو، لاته، موکا، ماکیاتو…)
- فومگیری اصولی شیر
- لته آرت
- تهیه نوشیدنیهای گرم بر پایه اسپرسو
- دم کردن قهوه ترک و قهوه فرانسه
- موج سوم قهوه (کمکس، V60 ، سایفون، آیروپرس، فرنچ پرس)
- دمنوش و جوشاندهّها
۳- مباحث عملی نوشیدنیّهای سرد
- کار کردن با ابزارهای نوشیدنیهای سرد
- اصول کار در بار کافه
- تهیه انواع شیکها
- تهیه انواع گلاسهّها
- تهیه فراپهها
- تهیه اسموتیها
- آموزش موکتلهای استاندارد جهانی
- تهیه قهوههای سرد (آیسکافیها)
- شناخت لیوانهای مخصوص نوشیدنیهای سرد
مقاله نوشیدنی سرد کافی شاپ را برای اطلاعات بیش تر مطالعه کنید.
۴- مباحث تزئین و دکور
- گارنیش مدرن
- دکورینگ مولکولی
مهاجرت به عنوان باریستا
برخلاف تصور عمومی که کشورهای اروپایی و آمریکاای فقط در زمینه صنعت پیشرفته هستند و نیروی کار استخدام میکنند، بخش خدمات نقش بزرگی در ارتقا استانداردهای زندگی در این کشورها داشته و آشپزها، باریستاها، مدیران تشریفات و سرآشپزها فرصتّای زیادی برای استخدام دارند.
نکته مهم این است که برای این مشاغل، داشتن تجربه بسیار مهمتر از تحصیلات است؛ اما در عین حال داشتن مدارک بین المللی در استخدام افراد برای کشورهای مهاجرپذیر تأثیر بسزایی دارد و میتواند پذیرش نامهای قطعی از سفارت نیز برای فرد متقاضی به ارمغان آورد.
پس از داشتن مدرک معتبر بینالمللی، شرط بعدی مهاجرت، داشتن یک پیشنهاد کاری تماموقت از سمت کارفرما است که بتواند برای شما درخواست ویزای کاری به سفارت ارائه دهد و همانطور که گفته شد، این پیشنهاد کاری تنها با داشتن یک مدرک بین المللی آشپزی معتبر به دست میاید شود.
لطفا توجه داشته باشید که با توجه به اینکه اکثر مجموعهّها در صنایع غذایی گواهینامههای استاندارد ایزو دارند، اولویت استخدام با کسانی است که دورههای ایزو را نیز گذرانده و گواهینامه آن را دریافت کرده باشند.
در ضمن باریستاهایی که قصد مهاجرت دارند، اجازه یک سال اقامت در کشور مقصد را خواهند داشت و تا سه یا پنج سال (بسته به کشور مقصد) باید هر سال اقامت خود را تمدید کنند و پس از آن میتوانند اجازه اقامت دائم در کشور مقصد را داشته باشند.
( اگر به مشاغل مربوط به کافی شاپ علاقمند هستید احتمالا مقاله های آموزش فست فود و آموزش پیتزا نیز برای شما جالب خواهند بود. )
سوالات متداول:
آیا گذراندن دورههای تئوری برای باریستا شدن ضروری است؟
بله،یکی از بخشهای بسیار مهم همه کلاسهای آموزشی بخش تئوری است که به مباحثی چون شناخت انواع قهوهها و خفظ و نگهداری دستگاهّای مختلف میپردازد. پس حتما در این بخش نیز شرکت کنید.چگونه میتوان اصول باریستا شدن را به صورت عملی تجربه کرد؟
در صورتی که شما برای یک کلاس در این زمینه ثبتنام کنید، تمامی مباحث به صورت عملی نیز به شما آموزش داده میشود و در طول دوره بارها و بارها همهموارد را انجام خواهید داد تا به اندازه کافی در آن حرفهای شوید.در صورتی که قصد مهاجرت به کشوری اروپایی را داشته باشیم، چطور میتوانیم شانس گرفتن پیشنهاد کاری ر ابالا ببریم؟
داشتن مواردی چون مدرک معتبر بینالمللی، گواهینامه ایزو، سابقه کار به عنوان باریستا و همچنین درست کردن یک رزومه حاوی عکس از نمونه کارها میتواند در این روند به شما کمک کند.
جمعبندی
در این مقاله به خصوصیات یک دوره خوب برای باریستا شدن و سرفصلهای ضروری دوره آموزشی باریستا پرداختیم و در پایان شرایط لازم برای گرفتن پیشنهاد شغلی از کافیشاپهای کشورهای دیگر را بیان کردیم.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
منبع: