نان خامهای که در انگلیسی به آن Cream puff گفته میشود، شیرینی توپی شکلی با خمیر پفی است که داخل آن با خامه زده شده پر میشود. این نوع شیرینی میتواند ساده باشد یا با سس شکلات یا پودر قند تزیین شود. گاهی نیز در مراسمات با روی هم چیدن نان خامهای آن را به شکل هرم درمیآورند و برای تزئین استفاده میشود.
( مقاله های فوت و فن شیرینی لطیفه و طرز تهیه شیرینی دانمارکی قنادی ها را به شما پیشنهاد می کنیم. )
عموما منشا نان خامهای را شمال ایتالیا می دانند؛ اما ریشه نان خامهای دقیقا مشخص نیست و به نظر میرسد که این شیرینی قدمتی طولانی داشته باشد. این شیرینی ایتدا با بافتی که بیشتر شبیه به نان بود، تهیه میشد. در قرن شانزده میلادی «کاترین دی مدینی» با هنری دوم، شاه فرانسه ازدواج کرد و سرآشپزهای ایتالیایی را با خود به فرانسه برد که نان خامهای را برای درباریان بپزند.
اما در واقع سرآشپز «آنتونین کرمه» بود که باعث شهرت نان خامهای شد. او پخت این شیرینی را وارد مرحله کاملا جدیدی کرد و نانی درست کرد که درونش با خامه پر شده بود و رویش کارامل گرم ریخته میشد. این خوراکی مورد تایید و تحسین همه کسانی که آن را می چشیدند بود.
سپس این سرآشپز محبوب، کروکمبو- برجی از نان خامهای – را اختراع کرد. این شیرینی خیلی زود مشهور شد و به انتخاب فرانسویها به کیک عروسی تبدیل شد. هنوز هم این شیرینی در فرانسه بسیار محبوب است.
پیشنهاد ویژه: برای آموزش کار در کافی شاپ می توانید از ثبت نام در دوره کافی شاپ فنی حرفه ای شروع کنید.
مطالبی که در این صفحه خواهید خواند:
- واقعیتّهایی درباره نان خامهای که نمیدانستید
- طرز تهیه شیرینی خامه ای
- طرز تهیه شیرینی تر قنادی
- طرز تهیه شیرینی خامه ای بدون فر
- طرز تهیه خامه
- نکات طلایی پخت نان خامهای
واقعیتّهایی درباره نان خامهای که نمیدانستید
• دوم ژانویه روز ملی نان خامهای در فرانسه است.
• معنی اصلی کلمه نان خامهای در فرانسوی نوعی رول خمیری پخته شده زیر خاکستر است.
در قرن ۱۷ میلادی potage de profiteolls یا profiterolles نوعی سوپ با نان های خشک کوچک و احتمالا گرد بود که در آب بادام جوشیده میشد و با تاج خروس یا ترافل و … تزئین میشد.
• نان خامه ای از سال ۱۸۵۱ به فهرست شیرینیهای رستورانهای آمریکایی اضافه شد.
• رکورد بزرگترین نان خامهای برای یک نان خامهای به وزن ۵۶ کیلوگرم است. این نان خامه ای در ۱۱ آگوست سال ۲۰۱۱ در نمایشگاه ایالت ویسکانسین توسط دیو اشمیت و تیمش پخته شد.
( خوب است که مقاله آموزش ماکارون و شیرینی شکری را نیز مطالعه کنید. )
طرز تهیه شیرینی خامهای
زمان آماده سازی مواد: ۴۰دقیقه
زمان پخت: ۳۰دقیقه
مناسب برای ۴ نفر
طرز تهیه شیرینی تر قنادی
مواد لازم:
- کره۵۰ گرم
- شکرنصف قاشق چایخوری
- آب یا شیر یک لیوان
- آرد یک لیوان
- تخم مرغ چهارعدد درشت
- بیکینک پودر یک چهارم قاشق چایخوری
- وانیل یک چهارم قاشق چایخوری
- خامه قنادی سیصد گرم
ابتدا کره، شکر و آب/شیر را در ظرف مناسبی روی حرارت کم مداوم هم میزنیم تا کره و شکر ذوب شوند و آب/شیر بجوشد.
سپس آرد را یکی دوبار الک کنید و وقتی آب/شیر شروع به جوشیدن کرد، همه آن را یکباره اضافه کنید و سریع هم بزنید تا خمیری مشابه حلوا در ظرف جمع شود.
سپس از روی حرارت بردارید و بگذارید یک الی دو ساعت در ظرف دیگری بماند تا کاملا خنک شود.
حالا فر را با حرارت ۲۰۰ درجه سانتی گراد روشن کنید؛ زیرا هنگام گذاشتن خمیر نان، فر باید حتما داغ شده باشد.
در ظرف دیگری تخم مرغها را با همزن دستی هم بزنید تا کمی یک دست شوند.
حالا خمیر آماده شده را با همزن برقی هم بزنید و بعد از مدت کوتاهی، تخم مرغها را طی چند مرحله به خمیر اضافه کنید تا کاملا جذب آن شوند.
در هر مرحله سه چهار دقیقه تخم مرغ را با خمیر هم بزنید.
در مرحله آخر، زمانی که خمیر کاملا کشدار و براق شد، همانطور که در حال هم زدن هستید، بیکینگ پودر و وانیل را اضافه کنید تا خمیر کمی پف کند و در ضمن بوی بد تخم مرغ از آن گرفته شود.
خمیر آماده شده نباید خیلی سفت و یا خیلی نرم باشد.
کف سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید و خمیر نانها را که داخل قیف با ماسوره شکوفه ریختهاید، با فشار قیف به اندازه یک گردو یا کمی بزرگتر داخل سینی با فاصله بچینید.
اگر بخواهید نون خامهای شما بزرگتر باشد، باید فشار بیشتری به قیف بدهید و یا از ماسوره بزرگتری استفاده کنید.
سپس نان خامهای را به مدت سی دقیقه با دمای ۲۰۰ درجه در فر بپزید تا حجمش دو یا سه برابر شود. نان خامهای پخته شده باید پوک و توخالی باشد.
بعد از سرد شدن آنها، ته نان به آرامی سوراخ کنید تا بتوانید با خامه داخلش را پر کنید.
اگر به پخت شیرینی ها علاقمند هستید می توانید مقاله های طرز تهیه شیرینی الماسی و طرز تهیه میکادو بازاری را نیز مطالعه کنید.
طرز تهیه شیرینی خامه ای بدون فر
ابتدا یک قابلمه بزرگ را با شعله پخشکن روی گاز بذارید تا کامل داغ شود. داخل آن یک سهپایه بگذارید و تا نیمه آن را پر از آب کنید.
تمامی مراحل آمادهسازی مواد را مانند سری قبل انجام دهید. از داخل قیف با ماسوره شکوفه خمیر را روی کاغذ روغنی گذاشته و داخل ظرف کوچکتری درون قابلمه بزرگ بگذارید. در زمان پخت، اصلا درب قابلمه را تا بیست دقیقه برندارید. زیرا پف نان خامهای میخوابد. زمانی که روی آنها کاملا طلایی شد، یعنی پخته است. البته از بوی شیرینی هم مشخص میشود که پخته است یا نه.
طرز تهیه خامه
خامه قنادی شیرین شده را در دمای محیط بگذارید تا کمی نرم شود.
سپس آن را با دور تند همزن چند دقیقه هم بزنید تا فرم بگیرد و پف کند ( از همزن پایین نریزد)
حالا خامه فرم گرفته را با کمک قیف و ماسوره داخل نانهای سوراخ شده بریزید تا داخلش پر شود.
نان خامهای آماده را می توانید با شکلات مذاب تزیین کنید ویکی دو ساعت در یخچال نگهداری کنید تا خیسی خامه نانها را نرم کند و سپس میل کنید.
نکات طلایی پخت نان خامهای
- بخاطر اینکه مرکز قالب در معرض حرارت مستقیم فر است، خمیرها را در وسط قالب فر نگذارید؛ چون باعث سوختن نان خامهایها میشود. پس دقت کنید که نانها را در دو طرف سینی فر بگذارید.
- اگر نان خامهای را روی گاز درست میکنید، حرارت گاز را ملایم کنید تا آب داخل قابلمه کامل تبخیر نشود.
- تخم مرغها را حتما تک تک اضافه کنید و در زمان اضافه کردن هر کدام خمیر را به خوبی ورز دهید تا تخممرغها به خوبی جذب آن شوند.
- نانهای پخته شده باید پف کرده باشند و بعد از پخته شدن به رنگ طلایی شوند.
- یکی از مراحل مهم، زمانی است که آرد، کره و آب/شیر را با هم مخلوط میکنید. در اینجا باید سریع مخلوط را هم بزنید تا آرد کاملا مخلوط شود و مثل حلوا یک گوشه جمع شود.
- هرگز کرهای که تازه از یخچال بیرون آوردید را با آب حرارت ندهید. بلکه باید به آن زمان بدهید تا خودش همدمای محیط شود.
- بهتر است تخممرغها را با دست به مخلوط اضافه کنید.
- فر را از قبل روشن کنید تا خوب گرم شود.
- یکی از دلایل ترک خوردن نانها، این است که خمیر را خوب هم نزدهاید.
- خمیر باید کاملا براق و کمی چسبنده باشد.
- میتوانید برای بهتر شدن طعم، به تخممرغها کمی وانیل، گلاب یا رنده پوست لیمو ترش اضافه کنید.
- در صورت استفاده از خامه صبحانه، کمی پودر خامه یا ژلاتین به آن اضافه کنید. زیرا خامه باید حتما فرم گرفته باشد.
- اگر نان خامهای شما حالت خمیری و نرم دارد، یعنی خمیر داخل فر کاملا پف نکرده است؛ یعنی در زمان پخت، کل آب داخلش بخار نشده و خمیر شُل بوده است. برای اطمینان از درست بودن مراحل کار، باید یک قاشق را به صورت ایستاده داخل خمیر بگذارید. اگر قاشق نیفتاد، در این حالت یعنی آب کاملا بخار شده. است و خمیر منسجم خواهد بود.
آیا می توان شیرینی خامه ای را بدون فر درست کرد؟
بله، نحوه درست کردن شیرینی خامه ای بدون فر در مقاله توضیح داده شده است.آیا می توان به جای استفاده از خامه آماده خامه شیرینی خامه ای را داخل خانه درست کرد؟
بله، می توانید با کمک خامه قنادی این خامه را در خانه درست کنید.آیا شیرینی خامه ای نیاز به فر دارد؟
به طور معمول شیرینی خامه ای در فر درست می شود ولی در صورت نبودن فر هم می توانید این شیرینی را درست کنید.
منبع: